Συνέντευξη του Κώστα Αράπογλου στο site neakriti.gr

        Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο site neakriti.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου και Δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου, «στην Κρήτη καταγράφεται αντίστοιχη και σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο οικοδομικών αδειών, ιδίως σε τουριστικές περιοχές. Ο όγκος και η επιφάνεια των οικοδομικών αδειών παρουσιάζει μεγάλη αύξηση λόγω της τάσης που καταγράφεται στο νησί για κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς με το πέρας της φετινής τουριστικής σεζόν διαμορφώθηκαν θετικές προοπτικές για τον κλάδο».

Ως ανασταλτικός παράγοντας, παρά την αύξηση των αδειών, λειτουργεί η «εκτίναξη» των τιμών στα οικοδομικά υλικά που «φτάνει έως και το 30%», τονίζει ο κ. Αράπογλου. Παράλληλα, «καταγράφεται έλλειψη του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού καθώς μετά την δυσχέρεια που βίωσε ο κλάδος στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στην συνέχεια με την πανδημία, αρκετοί τεχνίτες στράφηκαν σε άλλες εργασίες  προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην ή έφυγαν στο εξωτερικό».

 

Αυξημένα τα ενοίκια στην Κρήτη - «Στροφή» στην αγορά ακινήτων

Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων στην Κρήτη ανέρχεται στο 8% για το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ αύξηση κατά 15% καταγράφεται και στον όγκο των αγοραπωλησιών στην αντίστοιχη περίοδο.

Ταυτόχρονα, αυξημένα είναι και τα ενοίκια στο νησί της Κρήτης. «Λόγω της πανδημίας το 2020, αρκετοί απέσυραν τα ακίνητα τους από την βραχυχρόνια μίσθωση λόγω έλλειψης ζήτησης. Από το καλοκαίρι του 2021 όμως, όταν καταγράφηκε σημαντική αύξηση του τουρισμού, αρκετοί αποφάσισαν να επαναφέρουν τα ακίνητα τους από την μακροχρόνια στην βραχυχρόνια μίσθωση. Το γεγονός αυτό, σε σχέση με την απουσία επαρκών ακινήτων λόγω του φρένου που είχε μπει στην οικοδομική δραστηριότητα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ενοικίων», επεσήμανε ο κ. Αράπογλου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «αρκετοί είναι αυτοί που, λόγω των αυξήσεων στα ενοίκια, επιλέγουν να στραφούν στην λύση του δανείου με μειωμένα επιτόκια και να στραφούν είτε στην αγορά ακινήτου είτε οικοπέδου».

 

Οι προτιμήσεις των αγοραστών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων ακινήτων. Οι αγοραστές ακινήτων στην Κρήτη κινούνται κατά βάση σε ακίνητα παλαιάς κατασκευής, αναζητώντας μια πιο οικονομική λύση.

Όπως αναφέρει ο κ. Αράπογλου, «πιο ψηλά στις προτιμήσεις είναι τα ακίνητα 20ετιας και 30ετίας, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, καθώς μπορούν να πωληθούν πιο εύκολα». Η τάση που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτου, αφορά οικόπεδα σε παραθαλάσσιες περιοχές που δεν απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, στα οποία κτίζονται μονοκατοικίες προκάτ ή με κύριο υλικό την πέτρα, λόγω χαμηλότερου κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται, πλέον, σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Αυτή η μετατόπιση προκύπτει λόγω και της πανδημίας, η οποία που έχει στρέψει τη ζήτηση από πλευράς των αγοραστών σε σπίτια με μεγαλύτερους χώρους, αγροικίες και σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί -όπως το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές του Ηρακλείου

Μεγάλη άνοδο στη ζήτηση των ακινήτων καταγράφεται σε συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση… ασφαλείας από το κέντρο, προσφέροντας, ωστόσο, εύκολη πρόσβαση προς την πόλη.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει στο neakriti.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, «μεγάλη ζήτηση ακινήτων καταγράφεται στο παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του Κοκκίνη Χάνι μέχρι και την Μίλατο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται επί παραδείγματι και οι Γούρνες, Γούβες, Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα κ.α.

Κύριος λόγος της αυξημένης ζήτησης σε αυτές τις περιοχές, είναι η προοπτική αξιοποίησης, με το βλέμμα στραμμένο στην μελλοντική υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, αλλά και των επικείμενων οδικών του συνδέσεων.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη Του Kώστα Π. Αράπογλου, Δικηγόρου Ηρακλείου Κρήτης, Πρόεδρου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου – Κρήτης, Αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, δημοσιεύτηκε  στο site neakriti.gr στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.neakriti.gr/article/kriti/1640045/ektoxeusi-stin-oikodomiki-drastiriotita-giati-einai-aplisiasta-ta-enoikia-stin-kriti/