Ξεκινάει τη Δευτέρα 22/11/2021 η κτηματογράφηση στους Δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στον υπόλοιπο Δήμο Ηρακλείου

Ξεκινάει τη Δευτέρα 22/11/2021 η κτηματογράφηση στους Δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στον υπόλοιπο Δήμο Ηρακλείου

            Ξεκινάει τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας (στάδιο κτηματογράφησης) και στο υπόλοιπο 40% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Αφορά περίπου 700.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα στους δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.

Στο 60% της ίδιας περιοχής, που ξεκίνησε να κτηματογραφείται τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 80%. Η υπό κτηματογράφηση περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, καλύπτει περίπου το 40% της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και αφορά τις παρακάτω περιοχές:

  • Στον Δήμο Ηρακλείου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Ν. Αλικαρνασσού, Αγ. Μύρωνα, Ανω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκεφάλου, Πυργούς, Βουτών, Δαφνέ, Σκαλανίου, Σταυρακίων, Καλλιθέας, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασιών, Σίβας και Τεμένους.
  •  Στον Δήμο Μαλεβιζίου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Δαμάστας, Μαράθου, Αστυρακίου, Αηδονοχωρίου, Τυλίσου, Καμαριώτου, Γωνιών (Μαλεβιζίου), Κεραμουτσίου, Μονής, Καμαρίου, Κορφών, Λουτρακίου, Κρουσώνος, Σάρχου, Αχλάδας, Φόδελε, Ροδιάς και Γαζίου. 
  • Στον Δήμο Χερσονήσου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Λιμένος Χερσονήσου, Χερσονήσου, Γωνιών (Πεδιάδος), Ποταμιών, Αβδού, Κεράς, Μοχού, Μαλίων, Καινούργιου Χωριού, Σγουροκεφαλίου, Επισκοπής, Γαλίφας, Αϊτανίων, Ελαίας, Γουβών, Ανωπόλεως, Κάτω Βάθειας και Επάνω Βάθειας.

Πολύ σημαντικά ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σχετικά με την υποβολή δήλωσης για την ιδιοκτησία τους:

Καταχώριση με σωστές συντεταγμένες

Το πιο σημαντικό σημείο για να δηλωθεί ένα ακίνητο σωστά, είναι «να εντοπιστεί σωστά και να καταχωριστεί με τις σωστές συντεταγμένες του. Αυτό μπορεί να γίνει είτε όταν η δήλωση συνοδεύεται με τοπογραφικό, που αναγράφει τις συντεταγμένες του ακινήτου με το σύστημα ΕΓΣΑ 87, είτε σημείωμα που αναφέρει τις συντεταγμένες που έχουν ληφθεί από τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό και έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του. Η δεύτερη λύση κοστίζει λιγότερο από την εκπόνηση τοπογραφικού και είναι το ίδιο ασφαλής. Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν είναι ασφαλής. Οι συντεταγμένες που λαμβάνονται από τους τοπογράφους ή τους μηχανικούς είναι ακριβείς και η διαδικασία γίνεται με μηχάνημα που ονομάζεται γεωδαιτικός σταθμός και αποτελεί εργαλείο με σημαντικό κόστος κτήσης. Τα πρόσωπα αυτά είναι τα μόνα αρμόδια από τον νόμο για να κάνουν την εργασία αυτή.

Αποκλίσεις στις μετρήσεις

Η λήψη συντεταγμένων από τρίτα άτομα ή και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, με κινητά τηλέφωνα ή με GPS, μπορεί να έχει απόκλιση μέχρι και 7 μέτρα. Η δήλωση με αεροφωτογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν επίσης σημαντικές αποκλίσεις γιατί αποτυπώνουν την καλλιέργεια και όχι την ακριβή έκταση των ακινήτων. Το ίδιο ισχύει και για παλιά τοπογραφικά, που οι μετρήσεις έχουν γίνει με κορδέλα.

Απώλεια ιδιοκτησίας σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης

Η σημαντικότερη συνέπεια είναι ότι σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, τα ακίνητα δηλαδή που δε θα δηλωθούν καθόλου θεωρούνται άγνωστου ιδιοκτήτη και, όταν θα λήξει και η προθεσμία διόρθωσης με δικαστική απόφαση, τότε θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

   Το δικηγόρικο μας γραφείο αναλαμβάνει την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο κατά το στάδιο της Κτηματογράφησης. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικονωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2810-288443.